Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/customer/www/bornholmsecrets.com/public_html/wp-content/plugins/MapListPro/cmb_metaboxes/init.php on line 746
The West Wing - Bornholm Secrets

The West Wing

hammershus300_Page_25

I Centralborgens Vestfløj fand­tes borgestuen og køkkenet.

Borgestuen (1) var det sted, hvor mandskabet spiste og opholdt sig. Rummet havde hvælvet loft, som blev båret af en midterpille. I borgens for­faldstid blev der indrettet en hestetrukken mølle her.

Køkkenet (2), eller steger­set, er bygget som én enorm skorsten. Madlavningen fore­gik ved ildsteder, der fandtes inde i skorstenen. Det var store mængder mad, der skulle til­beredes hver dag til Ham­mershus besætning på 50-60 mand. På et år har man brugt:

11  tons mel
0.6 tons gryn
1.2 tons tørrede ærter
12  tons oksekød
6 tons svinekød
6 tons fårekød
5  tons saltede sild
10  tons saltet torsk
4  tons tørret hvilling
1.6 tons smør

48_hammerhus_300_page_26

1  tons eddike
0,5 tons sennep

Man spiste altså dobbelt så meget kød og fisk som brød og grynretter. Man havde to hovedmåltider, middag kl. 9, og et aftensmåltid ved 16-17 tiden. Når man stod op om morgenen, drak man øl og spiste brød og spegesild, men dette blev ikke regnet for et rigtigt måltid, da det ikke var varm mad.

Jævne folk spiste mellem 3 og 4 retter, de rige op til 12.1 den tidlige middelalder blev kødet ikke serveret helt, men skåret i småstykker og blandet med f.eks. flæsketerninger, æg og krydderier.

49_Hammershus_300_page_26
Middelalderkøkkener

I den sene middelalder foretrak man at servere kødet som hele stege. Man spiste selvfølgelig fersk kød og fisk, men det meste var saltet eller røget af hensyn til holdbarheden. På Hammershus brugte man ca. 1 ton salt om året til at konservere kød og fisk.

Den katolske kirke delte ugen i kød-og fastedage. Søndag, tirsdag og torsdag var køddage. På fastedagene fik man ikke mindre mad, blot var kød udelukket.

Den salte mad medførte en enorm tørst. Kaffe og te kendte man ikke, og vand drak man ikke frivilligt. Man drak øl, og det i sådanne mængder, at to trediedele af kornavlen blev brugt til ølfremstilling. I Dan­mark regnede man med, at et voksent menneske behøvede mindst 6 liter øl om dagen, men folk i almindelighed trængte til mere.

På et tids­punkt klagede bøsseskytterne i Aalborg over den karrige til­deling på kun 6 liter. De for­langte hele 16 liter om dagen.

50_Hammershus_300_page_26

Ølbærere

8-10 liter øl blev vistnok af de fleste anset for en passende dagsration. Fine folk drak ikke . så meget øl, op til sølle 8 liter om dagen, men hertil kom et forbrug på måske 4 liter vin.